Hero

Goede doelen en belasting, hoe werkt dat?

Doneer!
Ga terug naar het overzicht

Als je regelmatig goede doelen steunt door te doneren, ben je niet alleen bezig met het bevorderen van maatschappelijke doelen, maar je kunt ook profiteren van belastingvoordelen en soms zelfs belastingvrij schenken. In deze blogpost duiken we dieper in op de wereld van goede doelen en belastingen, waarbij we de ins en outs bespreken, inclusief fiscale voordelen waar je misschien nog niet van op de hoogte bent.

Wat is een Goed Doel?

Voordat we in de fiscale aspecten duiken, is het belangrijk om te begrijpen wat we bedoelen met een “goed doel.” In de kern verwijst deze term naar non-profitorganisaties die zich inzetten voor het algemeen belang. Denk hierbij aan organisaties die zich richten op gezondheidszorg, onderwijs, armoedebestrijding, milieubescherming en meer.

Dergelijke organisaties spelen een cruciale rol in het aanpakken van maatschappelijke problemen en het maken van positieve veranderingen. En het goede nieuws is dat de overheid vaak aanmoedigt dat mensen en bedrijven deze organisaties financieel ondersteunen door middel van belastingvoordelen.

Hoe Zit het met Belasting bij Goede Doelen?

Nu je een idee hebt van wat goede doelen zijn, laten we eens kijken naar hoe belastingen in dit plaatje passen. Wanneer je geld doneert aan een erkend goed doel, heb je mogelijk recht op belastingvoordelen. In veel landen, waaronder Nederland, worden deze voordelen verleend om filantropie te stimuleren en het werk van non-profitorganisaties te ondersteunen.

Stel je voor dat je een bepaald bedrag doneert aan een geregistreerd goed doel. In veel gevallen kun je dit bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor wordt je belastinggrondslag verlaagd, wat kan resulteren in een lagere belastingaanslag. Het is essentieel om te weten welke goede doelen als ‘ANBI’ (Algemeen Nut Beogende Instelling) zijn geregistreerd, omdat alleen donaties aan dergelijke instellingen in aanmerking komen voor belastingaftrek.

Op de website van de belastingdienst kan je controleren of een stichting ANBI geregistreerd is. Stichting Fonkel is uiteraard ANBI geregistreerd.

Welke Fiscale Voordelen Zijn Er?

Het ondersteunen van goede doelen kan niet alleen een goed gevoel geven, maar het kan ook gunstig zijn voor je portemonnee. Laten we eens kijken naar enkele specifieke fiscale voordelen die je kunt verwachten:

1. Aftrekposten voor Donaties

Een van de belangrijkste fiscale voordelen is de aftrekpost voor donaties. Afhankelijk van het land waarin je belastingplichtig bent, kun je vaak het volledige bedrag van je donatie aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over het bedrag dat je hebt geschonken. Wil je berekenen wat jij aan belasting kan besparen? We hebben een handige rekentool, bereken hier wat je aan belasting kan besparen.

2. Periodieke Gift en Notariële Akte

In sommige landen, waaronder Nederland, kun je profiteren van een extra voordeel als je besluit om voor een langere periode regelmatig te schenken. Door een periodieke gift vast te leggen in een notariële akte, kun je in aanmerking komen voor volledige aftrekbaarheid, zonder de drempel die normaal van toepassing is.

3. Geen Schenkbelasting bij Schenkingen aan ANBI’s

Wanneer je ervoor kiest om een goed doel op te nemen in je testament of hen een schenking te doen, kunnen schenkbelastingen van toepassing zijn. Echter, schenkingen aan ANBI’s zijn vaak vrijgesteld van schenkbelasting, waardoor je donatie maximaal ten goede komt aan de organisatie.

4. Bedrijven en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Voor bedrijven zijn er specifieke fiscale voordelen verbonden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zakelijke donaties aan goede doelen kunnen in sommige gevallen als bedrijfskosten worden opgevoerd, wat resulteert in lagere belastingen voor het bedrijf.

Conclusie: Jouw Steun Telt Dubbel

Door goede doelen te ondersteunen, draag je niet alleen bij aan belangrijke maatschappelijke doelen, maar kun je ook genieten van belastingvoordelen. Of je nu als particulier of bedrijf schenkt, het is de moeite waard om op de hoogte te zijn van de fiscale mogelijkheden die jouw steun nog waardevoller kunnen maken. Vergeet niet om de lokale wetten en regels te raadplegen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen om het maximale uit je filantropische inspanningen te halen. Samen kunnen we een verschil maken, en de belastingvoordelen maken het nog aantrekkelijker om betrokken te zijn bij het bevorderen van een betere wereld.

Ga terug naar het overzicht

Wil jij ons meehelpen?

Samen zorgen we ervoor dat ieder kind een dierbaar dagje uit kan beleven!

Ja, ik doneer!

Ga naar de inhoud